Kercaszomor Község Önkormányzata

9945 Kercaszomor, Fő út 57.

Értesítés a járványügyi helyzetre tekintettel

ÉRTESÍTÉS

Magyarország Kormánya a 4062020. ( III.11.) Korm. rendeletben a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki!

Az előrejelzések szerint a napokban a járvány további erősödése várható! A szórakozóhelyeket, mozikat, kulturális intézményeket bezárták. Az éttermek, kávézók délután 15 óráig tarthatnak nyitva, kivétel az élelmiszerboltok, patikák, dohányboltok.

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében lehetőség szerint mindenki maradjon otthon!

A rendezvények nem engedélyezettek, ezentúl javasoljuk az otthoni összejövetelek elhalasztását is!

A településen működő élelmiszerboltban egyszerre csak 1 vásárló és legfeljebb 10 percig tartózkodhat!

Kerüljük a csoportosulásokat, tartsuk meg egymástól a 2 méteres távolságot!

Ezen túlmenően értesítem a Tisztelt Lakosságot, hogy a járvány veszélye miatt a falugondnoki szolgáltatásban 2020. március 16. napjától határozatlan ideig változásokat vezettünk be.

Kérjük a falugondnok ételkihordáskor, a bevásárolt áruk átadásakor kerüljék a közvetlen érintkezést!

A falugondnok továbbra is végzi a reggeli bevásárlásokat kedden és pénteken. Akik eddig ebben nem vettek részt, egy nappal előtte jelezzék telefonon az igényüket!

Csütörtöki napokon Őriszentpéterre megy az autó gyógyszerkiváltás céljából. Ezen a napon van lehetőség csekket elküldeni a postára, benzint, alap élelmiszert, dohányt hozatni! (Előre telefonon megbeszélve, minimális személyes kapcsolatfelvétellel!)

Személyszállítás visszavonásig felfüggesztésre kerül, csak halaszthatatlan, sürgős orvosi kezelésre szállítás lehetséges a polgármesterrel telefonon egyeztetve!

Felhívom az étkeztetésben résztvevők figyelmét az ételhordó edények fokozott tisztán tartására, fertőtlenítésére.

Az Önkormányzattal kapcsolatos ügyintézésük során a továbbiakban a telefonos megkeresést részesítsék előnyben.

Bajánsenyei Kirendeltség telefonszáma: 0694/444-005.

Kapornaky Sándor polgármester +36 30 243 9083

Falugondnok telefonszáma +36 30 760 2181

Bármilyen legkisebb, az eddigiektől eltérő egészségügyi panasz észlelés esetén azonnal értesítsék a családtagot, szomszédot, polgármestert vagy alpolgármestert!

Hívják a zöld számot : 06 80 277 455,  06 80 277 456, vagy

Dr. Márovics Ferenc háziorvost: 06 30 862 9601

Kérjük a fentiek saját érdekből történő betartását!!!

                                                                                                     Kapornaky Sándor

                                                                                                       polgármester

Koronavírus tájékoztató

A világméretű koronavírus járvány hazánkat is elérte. A vírus az ország lakosságának jelentős hányadát át fogja fertőzni!

A krónikus betegségben szenvedők és a 65 év felettiek számára a koronavírus fertőzés akár végzetes is lehet!

Krónikus betegségek : cukorbetegség, magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek, májbetegségek, gyomor és bélrendszeri megbetegedések, onkológiai betegségek, tüdő és légzőszervi megbetegedések, asztma, illetve gyakorlatilag minden olyan betegség, amelyre több mint egy hónapja folyamatosan az orvos által gyógyszert szed.

Mindenki érdeke, hogy a fertőzés ütemét lassítani lehessen. Ugyanis ha az intenzív kezelésre szoruló fertőzöttek száma olyan mértékben fog emelkedni, mint például Olaszországban, akkor az egészségügyi rendszerünk néhány héten belül összeomlik! Azért, hogy ez ne történjen meg, kérjük a lakosság együttműködését, és a következő szabályok maradéktalan betartását! Ha valaki tünetmentes, még fertőzhet! A koronavírus lappangási ideje 5-11 nap!

Ha csak teheti, maradjon otthon! Minden nem halaszthatatlan útját mondja le!
A gyakran érintett felületeket (csap, kilincsek, stb.) rendszeresen fertőtlenítse, de minimum alaposan mossa le!
Gyakran mosson kezet! Szappannal végezze, és tartson legalább 20 másodpercig!
Tartózkodjon sokat szabad levegőn, sétáljon, mozogjon, ezzel immunrendszerét is erősíti!
Figyeljen a megfelelő, rost- és vitamindús táplálkozásra
Embertársaival szabad levegőn is tartson minimum 2 méteres távolságot! Tartózkodjon a csoportosulástól, kerülje a tömegközlekedést!
Kereskedelmi egységekben a lehető legrövidebb ideig tartózkodjon! A bent töltött idő semmiképp se haladja meg a 15 percet! Tartson 2 méteres távolságot embertársaitól!
Ha hazaér halaszthatatlan elintéznivalója után, vegye le ruháit, mossa ki azonnal, vagy zárt nylonzsákban tárolja mosásig! Zuhanyozzon le hajmosással együtt!
Otthon gyakran szellőztessen!
A találkozásoknál kerülje a fizikai kontaktust, ne fogjon kezet, ne ölelkezzen, ne adjon,- kapjon puszit! Ha lehet, inkább ne fogadjon vendégeket otthonában!
Ha bármilyen betegség tüneteit észlelné magán, ne menjen orvoshoz, először hívja fel telefonon! A továbbiakban járjon el az orvos tanácsai, utasításai alapján!
Naponta tájékozódjon hiteles forrásból az aktuális helyzetről! Szinte naponta változnak a jogszabályok részletei!

Ne feledje: Rendkívüli jogrend, vészhelyzet van érvényben!

Végül ismételten szeretnénk felhívni figyelmét a következőkre. Amennyiben nem tartja be a fentieket, különösen az emberi találkozások terén, azzal súlyosan veszélyezteti a közösséget, amin emberéletek múlhatnak!

Kercaszomor, a Legbátrabb Község

Kercaszomor a Nyugat-dunántúli régióban, Vas megye déli részén, az őriszentpéteri kistérségben található. A 245 lakosú község a Kerca patakvölgyében húzódik 5 kilométer hosszan, 1287 hektár területen.

A Történelmi Őrséghez tartozó Kerca és Szomoróc 1942-es egyesítésével jött létre a mai település. Mindkét falu lakói az első királyaink által az országhatár védelmével megbízott őrök utódai.

Ezt a hagyományt még a XX-ik században is őrizték: egyedül a Kárpát-medence községei közül fegyverrel szálltak szembe a betolakodókkal. Bátor tettüket az Országgyűlés törvénybe iktatta, a településnek a „Communitas Fortissima” – Legbátrabb Község címet adományozva.