Kercaszomor Község Önkormányzata

9945 Kercaszomor, Fő út 57.

Őrségi Polgármesterek közös közleménye

ŐRSÉGI POLGÁRMESTEREK KÖZÖS KÖZLEMÉNYE

Tisztelt Őrségi Lakosság, Kedves Vendégek!

A mindig vendégbarát és vendégszerető Őrségi települések a mindenki által ismert rendkívüli járványügyi helyzetben, rendhagyó és népszerűtlen döntések meghozatalára kényszerülnek a közegészségügyi kockázatok csökkentése érdekében. Az őrségi turistaáradatot illetően teljes mértékben osztjuk a helyi lakosság jelentős részének abszolút jogos felháborodását, akik mindeddig jogkövető módon betartották a kijárási korlátozási intézkedéseket és a polgármesteri kéréseket. A turista özön a veszélyhelyzetben nem egyeztethető össze sem a „maradj otthon!” szlogennel, sem pedig az ennél komolyabb kijárási korlátozásról szóló rendelettel.

Mindezen okokból felszólítjuk az őrségbe érkező és a kijárási korlátozásokat megszegő látogatóinkat, hagy haladéktalanul hagyják el őrségi szálláshelyeiket és ne most látogassák településeinket, turisztikai attrakcióinkat, közterületeinket!

Felhívjuk szállásadóink figyelmét arra, hogy aki a kijárási korlátozás idején szállásán vendéget fogad, az a kijárási korlátozást megszegő, jogellenes viselkedést gyakorló magatartást támogat. A kijárási korlátozás megszegése pedig 500.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható. Nyomatékosan kérjük és várjuk is a jelenleg vendéget fogadó szállásadóinktól, hogy ne a jogellenes magatartást támogassák, hanem a helyi közösség járványmegelőző magatartásával azonosuljanak és a helyi közösséggel legyenek szolidárisak!!!

Az intézkedések foganatosítására felkértük a rendvédelmi szervek együttműködését, akik azt péntek este 18:00 óra után szigorúan ellenőrzik.

A helyi sajátosságok figyelembevételével egyedi önkormányzati intézkedések is foganatosításra kerülnek rendeleti úton az őrség településein.

Kérjük egyúttal a helyi lakosságtól, hozzátartozóktól a húsvéti rokon- és családlátogatások mellőzését is a járványhelyzetre való tekintettel!

Óvjuk egymást, Óvjuk Családainkat, közösségeinket!

Kercaszomor, 2020. április 10.

Köszönettel és Boldog Húsvéti Ünnepeket Kívánva:

Kapornaky Sándor

Polgármester

Kercaszomor, a Legbátrabb Község

Kercaszomor a Nyugat-dunántúli régióban, Vas megye déli részén, az őriszentpéteri kistérségben található. A 245 lakosú község a Kerca patakvölgyében húzódik 5 kilométer hosszan, 1287 hektár területen.

A Történelmi Őrséghez tartozó Kerca és Szomoróc 1942-es egyesítésével jött létre a mai település. Mindkét falu lakói az első királyaink által az országhatár védelmével megbízott őrök utódai.

Ezt a hagyományt még a XX-ik században is őrizték: egyedül a Kárpát-medence községei közül fegyverrel szálltak szembe a betolakodókkal. Bátor tettüket az Országgyűlés törvénybe iktatta, a településnek a „Communitas Fortissima” – Legbátrabb Község címet adományozva.