Hazahívó üzenet

 Kedves Kercaiak, Szomorócziak, Kercaszomoriak!

 A második világháború után még hétszáz lakosú Kercaszomoron ma 243-an élünk. A számok jelzik, hogy milyen hatalmas méretű volt az előző évszázadban az elköltözés, az elhurcolás és az elmenekülés községünkből. Voltak sokan, akiket a nagyhatalmi téboly űzött messzire, és sokan voltak azok is, akiket a jobb sors reménye csábított más vidékekre.

 A közös származás, a közös gyermekkor, a szülőföld azonban mindannyiunkat összeköt: ma is itt élőket és az elköltözötteket.

Képviselőtestületünk úgy döntött, hogy az idei évben a Legbátrabb Faluból elszármazottak első találkozójára hazavárjuk a Kercaszomorhoz kötődőket.

A rendezvényt a hajdan búcsúnak nevezett községi ünnepünkkel kötjük össze, és természetesen az elszármazottak és itt élők találkozója lesz.

 

2016. augusztus 13-án és 14-én szeretettel várunk Mindenkit, aki a három község szülöttje, aki Kercaszomort a szülőföldjének tekinti.

A kétnapos faluünnep keretében szombaton 14 órától a nagysátorban tartjuk meg az elszármazottak ünnepi összejövetelét.

A Himnusz és a polgármesteri köszöntő után az Őrség és a falu történetéről hallhatunk rövid előadást, majd kötetlen beszélgetést folytathatunk a helyben maradottakkal és a beköltözöttekkel.

Délután 5 órakor Orbán Róbert kalauzolásával rövid sétára invitáljuk Önöket. A kercai temetőben lelkészeink és tanítóink sírjának megkoszorúzásával rójuk le kegyeletünket azoknak, akik útra bocsátottak bennünket.

Egyebekben a faluünnep programját ajánljuk:

Szombaton sportrendezvények, régi-fotó kiállítás, este Kormorán Memory Band koncert, majd bál.

Vasárnap délelött a felújított Communitas Fortissima szobor avatása és Kapornaky Gyula tiszteletére elhelyezett emléktábla leleplezése és Istentisztelet a református templomban.

Délután gyermekműsor, operett előadás, a Kerkabarka színjátszó csoport előadása, és a Lábas Pajtások néptáncegyüttes lépnek fel.

Örömmel vennénk, ha a hazatérő vendégeink aktív részesei lennének a rendezvénynek és a régi kapcsolatok, barátságok felelevenítését vagy az összeismerkedést saját produkcióval is segítenék.

Aki saját verssel, dallal, zenével is bemutatkozna, kérjük, ne legyen gátlásos és bátran lépjen a közönség elé. Kérem, a bátortalan szándékát is előre jelezze a szervezőknek, hogy előadásához lelkesítést kaphasson tőlünk.

A hazaérkezőket szerény megvendégelésre invitálja az Önkormányzat, melyet a saját „batyuinkban” hozott kóstolókkal teszünk színesebbé, érdekesebbé.

A találkozó alkalom arra is, hogy közös múltunk emlékeit megismerjük, ezért szívesen fogadjuk, ha a község múltját idéző dokumentumokat, fotókat, tárgyakat hoznak magukkal a hazatérők és azt is, ha a számukra nélkülözhetőeket felajánlják a községi gyűjteményünkbe. A fotók esetében digitális másolatokkal is nagy segítségünkre lennének, akár hozzák őket, akár majd az ünnepen készítjük el azokat.

Kérjük, részvételi szándékát szóban vagy írásban jelezni szíveskedjék.

Érdeklődni és jelentkezni lehet:

Községi Önkormányzat Kercaszomor

9945 Kercaszomor, Fő út 57.

kercaonk@gmail.com

+36 30 8413770

Örömmel fogadjuk visszajelzését akkor is, ha ezúttal nem tud hazatérni: üzenetét szívesen közzé tesszük. Ha kapcsolatot tart Kercaszomorról elszármazottakkal és az ismerőse nem kapott hazahívó levelet, akkor kérem, jelezze felénk vagy tolmácsolja felé meghívásunkat. (Több mint 160 elszármazottat és családjukat hívjuk találkozónkra, de így is előfordulhat, hogy nem sikerült elérhetőséget találni mindenkihez, amiért előre is elnézést kérünk!)

Remélve a jó időt és valamennyiünk szívbéli emlékezését, a kellemes élményeket Kercaszomor nevében szeretettel hazavárom!

Tisztelettel:

 

Kapornaky Sándor sk.

polgármester

kapornaky@kercaszomor.hu

+36 30 243 9083